Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Bedrijfstak
  • Bedrijfstak

Bedrijfstak

Bedrijven die dezelfde soort goederen of diensten maken, vormen samen een bedrijfstak. Dus alle kappers samen zijn een bedrijfstak. Alle verffabrieken vormen ook een bedrijfstak. Andere voorbeelden van bedrijfstakken zijn glastuinbouwers, supermarkten, verzekeringsmaatschappijen, benzinestations, horeca, accountants, campinghouders en gasinstallatiebedrijven.

Definitie

Een groep van ondernemingen met een gelijksoortige productie die zich op dezelfde hoogte bevinden in de bedrijfskolom.

Voorbeeld brood- en banketbakkerij

Het is niet altijd helder wat de grenzen tussen de verschillende bedrijfstakken zijn. Vormen broodbakkerijen en banketbakkers samen één bedrijfstak? Of hebben banketbakkers een andersoortige productie dan broodbakkers? Of bevinden ze zich op verschillende hoogtes in de bedrijfskolom? In de praktijk worden brood- en banketbakkers meestal als één bedrijfstak gezien. Beiden verkopen direct aan consumenten en zijn daarmee de laatste stap in de bedrijfskolom. Ook maken ze eenzelfde soort product op basis van meel, zuivel, suikers en zout. Het wordt gecompliceerder wanneer we naar broodfabrieken kijken. Broodfabrieken leveren namelijk niet direct aan consumenten, maar meestal aan supermarkten. De conclusie is dat de broodfabriek wel eenzelfde soort product maakt als een bakkerij, maar zich niet op dezelfde hoogte in de bedrijfskolom bevindt. Broodfabrieken horen dus niet tot dezelfde bedrijfstak als brood- en banketbakkerijen.

Advertentie

2018-05-21T15:13:16+00:00Categorie: Economie|Tags: , , |

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord