Wat is een creditcard en wanneer heb je er één nodig?

Een creditcard is een plastic betaalpas waarmee je overal kunt betalen. Aan het einde van de maand betaal je terug. In Nederland is de pinpas populair, maar een creditcard heeft meer mogelijkheden. Tijdens vakanties kun je in bepaalde landen niet met je pinpas terecht en als je iets koopt krijg je een aflevergarantie en aankoopverzekering.

Wat is een creditcard en wanneer heb je er één nodig?

Een creditcard is een plastic betaalpas waarmee je overal kunt betalen. Aan het einde van de maand betaal je terug. In Nederland is de pinpas populair, maar een creditcard heeft meer mogelijkheden. Tijdens vakanties kun je in bepaalde landen niet met je pinpas terecht en als je iets koopt krijg je een aflevergarantie en aankoopverzekering.

Wat is een creditcard?

Een creditcard is hetzelfde als een pinpas. Je krijgt een stukje plastic met een persoonlijke code, zodat je kunt betalen. Het enige verschil is dat een pinbetaling direct van je rekening wordt afgeschreven, terwijl je met een creditcard achteraf betaalt. Je krijgt rond de 30ste van de maand een overzicht en kunt handmatig of automatisch terugstorten. De meeste mensen denken dat je hiervoor moet betalen, maar dat is niet zo. Je betaalt alleen rente als je kiest voor betalen in termijnen en dit staat bij alle creditcards standaard op ‘uit’.

Wist je dat meer dan 6,5 miljoen Nederlanders een creditcard in hun portemonnee hebben? Dit aantal is explosief gestegen door het internet en omdat mensen steeds vaker naar het buitenland op vakantie gaan. In ons koude kikkerlandje zijn we verslaafd aan de pinpas en op internet betalen we het liefste met iDeal. In de meeste andere landen is de creditcard het meest gekozen betaalmiddel. Vanwege de inbegrepen aankoopverzekering en geld-terug-garantie valt daar wel wat voor te zeggen.

Hoe werkt een creditcard

Hoe werkt een creditcard?

In Nederland zijn Visa, Mastercard en American Express verkrijgbaar. De meeste banken werken met één van deze drie aanbieders samen, zodat je vaak ook één in combinatie met je betaalrekening kunt krijgen. Het verschil met een pinpas is dat je bank of de creditcardmaatschappij het bedrag dat je uitgeeft voorschiet. Pas aan het einde van de maand betaal je je uitgaven terug. Je betaalt geen rente, behalve als je voor gespreide aflossing kiest.

Vroeger moest je je handtekening zetten als je met je creditcard afrekende. Dat was zeer fraudegevoelig. Tegenwoordig zit op alle creditcards een chip en reken je af door je pincode in te voeren, net als met een pinpas. Op internet krijg je tegenwoordig bij iedere betaling een verificatiecode op je mobiele telefoon, zodat fraude nagenoeg onmogelijk is geworden. Mocht er toch nog iets misgaan, dan ben je altijd verzekerd en krijg je je geld gewoon terug.

Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland

Een belangrijke reden om naast een pinpas ook een creditcard te nemen zijn vakanties en zakelijke reizen. Het begint vaak bij het afhalen van een huurauto op het vliegveld. De meeste aanbieders accepteren alleen een creditcard. Daarna moet je inchecken in het hotel en ook daar wordt ter bevestiging van je reservering om je creditcard gevraagd. Tot slot kun je je kaart natuurlijk ook gebruiken voor allerhande betalingen in restaurants en winkels, zodat je geen contant geld op zak hoeft te hebben.

Veel mensen zijn bang dat als je je kaart verliest, iemand er direct geld mee uit kan geven. Dat is niet zo. Op alle creditcards zit tegenwoordig een 4-cijferige pincode die je trouwens zelf mag kiezen en daarna altijd kunt veranderen. Mocht je je kaart in het buitenland verliezen, dan krijg je binnen 24 uur een vervangende kaart. Bij veel aanbieders krijg je zelfs noodgeld (emergency cash) om deze periode te overbruggen. Buiten de eurolanden wordt een wisselkoersopslag gerekend. Dit is altijd een vast percentage (meestal 1,5% of 2%) per transactie, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Betalen op internet

Betalen op internet

Afrekenen met je creditcard op het internet heeft voordelen ten opzichte van iDeal. Bij de meeste creditcards van Visa en Mastercard krijg je namelijk aflevergarantie. Als blijkt de je bestelling niet wordt geleverd, draait de creditcardmaatschappij de betaling terug.

Daarnaast zijn je aankopen ook verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Met deze aankoopverzekering ben je minimaal 90 dagen verzekerd. Bij American Express zit geen aflevergarantie, maar wel een Geld-Terug-Garantie waarbij je binnen 90 dagen je geld terugkrijgt als je aankoop je niet bevalt.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor creditcardfraude. Je krijgt tijdens het afrekenen een extra unieke beveiligingscode op je mobiel, zodat hackers geen kans krijgen. Bij Visa heet deze extra beveilingscode Verified by Visa, bij Mastercard heet dit de Mastercard SecureCode en bij American Express SafeKey. Dit werkt hetzelfde als de TAN-code van ING en de E.dentifier van ABN AMRO. En mocht het onverhoopt dan toch eens misgaan, dan krijg je altijd je geld terug.

Betalen in winkels

Betalen in winkels

Voorheen moest je nog wel eens een handtekening zetten als je in een winkel afrekende. Tegenwoordig biedt een creditcard hetzelfde gemak als een pinpas. Je voert eenvoudig je pas in, toetst je pincode in en klaar. Bij bedragen tot €25,- kun je ook contactloos betalen. Je kunt dit trouwens eenvoudig uitzetten als je dat liever niet wilt.

Aan de American Express en Flying Blue Card zijn spaarprogramma’s gekoppeld. Voor deze cards loont het om je dagelijkse boodschappen altijd met je creditcard af te rekenen. Voor iedere euro die je uitgeeft, ontvang je namelijk punten. Houd er ook rekening mee dat veel aankopen standaard verzekerd zijn tegen schade en verlies, terwijl dat met je pinpas niet zo is. Dit geldt natuurlijk niet voor producten uit de supermarkt, maar wel voor bijv. elektronica of kleding bij welke winkel dan ook.

Ontstaansgeschiedenis

Ontstaansgeschiedenis

Voor het ontstaan van de creditcard moeten we terug naar de jaren 40 in Amerika. In 1946 bracht een bank een kartonnen kaartje uit onder de naam Charge-it. Het idee erachter was dat een winkel de rekening opstuurde naar de bank en dat de bank de rekening voor de klant voorschoot. Zo hoefde je geen contant geld op zak te hebben. Een paar jaar later kwam Frank McNamara op eenzelfde idee toen hij tijdens een etentje zijn portemonnee vergeten was. Hij richtte in 1949 de Diners Club op waarbij leden met een plastic pasje in restaurants af konden rekenen zonder contant geld op zak te hoeven hebben. De Diners Club is uitgegroeid tot algemene creditcardmaatschappij, maar is niet actief in Nederland.

Pas in 1959 bracht American Express de zogeheten charge card op de markt als alternatief voor de Travellers cheques. Doordat de vraag onder reizigers steeds verder toenam, bracht de Bank of America in 1966 BankAmericard op de markt dat later uitgroeide tot wat we vandaag kennen als Visa. In datzelfde jaar werd de InterBank Card Association opgericht die tegenwoordig bekend staat onder de naam Mastercard. In Nederland zijn drie merken actief. American Express richt zich vooral op luxe en wat hogere inkomens. Mastercard en Visa zijn voordeliger en hebben een wereldwijd dekkend netwerk.

Deel dit artikel!