Wat kost een creditcard en waar moet je op letten?

Een creditcard kost tussen de €12,95 en €702,- per jaar. Ze zijn allebei even veilig en je kunt er overal mee betalen. Met de duurste krijg je ook toegang tot exclusieve hotels, restaurants en clubs. Een dure kaart is naast betaalmiddel ook statussymbool. Maar wat kost een creditcard precies? Wij hebben de tarieven op een rij gezet.

Prepaid creditcards
Alle creditcards

Wat kost een creditcard en waar moet je op letten?

Een creditcard kost tussen de €12,95 en €702,- per jaar. Ze zijn allebei even veilig en je kunt er overal mee betalen. Met de duurste krijg je ook toegang tot exclusieve hotels, restaurants en clubs. Een dure kaart is naast betaalmiddel ook statussymbool. Maar wat kost een creditcard precies? Wij hebben de tarieven op een rij gezet.

Alle prepaid creditcards
Alle creditcards

Jaarlijkse kosten

Voor een creditcard betaal je een vast bedrag per jaar. Dit wordt de jaarlijkse kaartbijdrage genoemd. Voor een ANWB Visa Classic betaal je bijv. €16,- per jaar en voor €36,50 per jaar heb je een Visa World Card die je aan elke Nederlandse bankrekening kunt koppelen.

Een creditcard hoeft niet duur te zijn. Hoe hoger de jaarprijs, hoe meer service je krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide aankoopverzekering, een reisverzekering of kortingen bij hotelketens, restaurants of vliegmaatschappijen. Het is niet de creditcard zelf, maar de extra diensten die de prijs hoger maken.

De meeste aanbieders hebben drie niveaus: standaard, gold en platinum. Alle creditcards zijn geschikt voor het boeken van vakanties, hotels en dagelijkse betalingen. Gold is duurder, omdat er extra’s worden meegeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een extra kaart voor je partner of een hoger maandelijks bedrag dat je uit mag geven. Met een platinum card word je volledig in de watten gelegd, zoals voorkeursbehandeling tijdens sportwedstrijden en concerten. Je kunt het dus zelf zo gek maken als je wilt.

Rentekosten

Rentekosten

Het internet en kranten staan vol met verhalen over hoge rentes en verborgen kosten. Deze zijn alleen waar als je zelf niet goed oplet! Ten eerste: als je iedere maand terugbetaalt, dan betaal je nooit rente. Ten tweede: je betaalt alleen rente als je kiest om het geld dat je hebt uitgegeven gespreid over meerdere maanden terug te betalen. Ten derde: dit kan alleen als je gespreid betalen apart aanvraagt. Sterker nog: als een creditcardmaatschappij vermoedt dat je niet op tijd af kunt lossen, dan word je aanvraag zelfs afgekeurd.

Alleen als je er zelf voor kiest, kun je je creditcard gebruiken als een doorlopende lening waar je maandelijks rente en aflossing over betaalt. Dit werkt hetzelfde als bij rood staan op je betaalrekening. Houd er rekening mee dat deze debetrente hoog is. De wet staat een maximale rente van 14% toe en dat is dan ook wat de meeste creditcards vragen. Denk daarom goed na of je dit wilt. Wij raden het af! Vraag: wat kost een creditcard? Antwoord: niet veel, behalve als je in termijnen terugbetaalt.

Transactiekosten

Transactiekosten

Je kent het misschien wel. Je bestelt iets op thuisbezorgd.nl en moet €0,25 extra betalen als je met iDeal wilt betalen en €0,99 voor Paypal of je creditcard. Winkels en vooral online shops rekenen extra kosten tijdens het afrekenen. Hiermee proberen ze te stimuleren dat je bijv. contant afrekent of voor iDeal kiest. Het is niet de bank of de creditcardmaatschappij die deze transactiekosten in rekening brengt, maar dat doet de winkel zelf.

Banken en creditcardmaatschappijen rekenen namelijk transactiekosten aan winkeliers. Sommige winkels kiezen ervoor om deze kosten aan de klant door te berekenen. Vervelend voor jou en niet erg klantvriendelijk van de ondernemer. Voor kleine bedragen kan het in sommige winkels en webshops dus niet uit om met je creditcard af te rekenen. Voor grote bedragen kun je deze extra kosten beter voor lief nemen, omdat je met een creditcard wel verzekerd bent tegen schade, verlies en diefstal. Bij iDeal is dit niet het geval en bij Paypal is de aankoopbescherming beperkt.

Contant opnemen

Contant opnemen

Pinnen met een creditcard is duur. En dan bedoelen we niet als je online een hotelkamer boekt of kleding afrekent in een winkel, maar alleen als je contant geld opneemt bij een pinautomaat. Creditcardaanbieders brengen altijd een extra bedrag in rekening, ongeacht of je veel of weinig pint. De pinkosten zijn gemiddeld €4,50 per transactie, zelfs als je maar €20,- opneemt.

Gebruik je creditcard daarom in binnen- en buitenland nooit voor contant geld. Het is en blijft een superhandig betaalmiddel, maar alleen om direct een nieuwe broek mee af te rekenen of de rekening te betalen in een hotel of restaurant. Gebruik daarom je pinpas voor ‘geld uit de muur’. Pinnen met een creditcard is alleen voor noodgevallen.

Betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland

Zolang je in euro’s afrekent, is er niets aan de hand. Je kunt gewoon zonder kosten overal in Europa betalen. Buiten de eurozone betaal je voor het omwisselen van valuta. Dit wordt de wisselkoersopslag genoemd. Het maakt niet uit of je in Amerikaanse dollars of Noorse kronen betaalt, met een creditcard wordt altijd een vast percentage over het bedrag dat je afrekent in rekening gebracht. Deze kosten vind je aan het einde van de maand op je rekeningoverzicht terug.

Het percentage verschilt per aanbieder en varieert tussen de 1,5 en 2,5%. Stel dat je in New York voor €100,- kleding afrekent en je 2% voor de wisselkoers moet betalen, dan betaal je aan het einde van de maand €2,- extra. Je hoeft niet bang te zijn dat het percentage iedere dag schommelt. De wisselkoersopslag is een vast percentage en geldt alleen voor andere munteenheden dan de euro.

Prijsverschillen

Prijsverschillen

Waarom is een Mastercard goedkoper dan Visa? En waarom heeft American Express zo’n hoge jaarlijkse kaartbijdrage? Dat is precies dezelfde vraag waarom een Skoda goedkoper is dan een Volkswagen, terwijl ze toch precies dezelfde motor hebben. Het antwoord is niet dat de ene creditcard veiliger is dan de ander. Het heeft vooral te maken met de doelgroep die de creditcardaanbieder wil bereiken. American Express richt zich vooral op de hoge inkomens die van luxe houden. Daarom krijgen kaarthouders er altijd een spaarpunten syteem bij waarmee ze kunnen sparen voor etentjes en korting op vliegvakanties.

Tussen Mastercard en Visa is er eigenlijk weinig verschil. Sterker nog, in Nederland worden beide creditcards door hetzelfde bedrijf geleverd. Visa profileert zich meer als creditcard voor de wereldreiziger en Mastercard richt zich vooral op mensen die niet teveel willen betalen. Als je goed kijkt zijn er eigenlijk nauwelijks verschillen. Mastercard biedt wel weer een kortingsprogramma voor de liefhebber en Visa wordt in de meer exotische landen vaker geaccepteerd. Bekijk dus vooral zelf wat je belangrijk vindt. Alle creditcards bieden een App, 100% fraudeverzekering en veilig online betalen.

Gerelateerde artikelen