FAQ

Wat zijn inactiviteitskosten?

Inactiviteitskosten

Het bestellen van prepaid creditcard of het openen van een rekening bij een beleggingsbroker is snel gedaan. Toch zijn er kleine lettertjes waar je rekening mee moet houden. Sommige financiële dienstverleners brengen namelijk inactiviteitskosten in rekening. Wat zijn deze kosten, kun je dit voorkomen en mag het eigenlijk wel?

Definitie

Inactiviteitskosten zijn kosten die een consument betaalt wanneer die een dienst een langere periode niet gebruikt. Een veelgehoorde reden is dat het een financiële compensatie is voor het beschikbaar stellen van het product en onderhoud van de dienst, terwijl het niet wordt gebruikt.

Uitleg

Inactiviteitskosten zijn maandelijkse kosten die in rekening worden gebracht als je een dienst een langere tijd niet gebruikt. Je betaalt bijv. €9,95 p/m als je met de Viabuy Creditcard langer dan 12 maanden achter elkaar geen betalingen doet.

Gelukkig zijn er ook aanbieders waar ‘niet gebruik’ gewoon gratis is. De Revolut Card is daar een voorbeeld van. Creditcardverstrekkers zijn trouwens niet de enige die deze truc toepassen. Beleggingsplatforms als Plus500 en Lynx doen dat ook. Bij Lynx betalen beleggers inactiviteitskosten als zij minder dan $1.000 op hun effectenrekening hebben staan of gedurende een maand minder dan $1 aan commissie hoeven te betalen.

Inactiviteitskosten: mag dat wel?

Ja, dat mag. Dit soort kosten staan in de algemene voorwaarden. Het is wel kwalijk als een klant vooraf niet goed wordt geïnformeerd. Daarnaast kun je je afvragen of het “oké” is als een bedrijf op deze manier zijn geld wil verdienen. Zij weten namelijk dat mensen vergeten om op te zeggen en maken daar handig gebruik van.

Als consument ben je gewaarschuwd. Het regelen van financiële zaken is niet leuk, waardoor de meesten te weinig tijd nemen om het juiste product te kiezen. Veel financieel dienstverleners hebben daarom nog altijd addertjes onder het gras. Vooral als een aanbieding te mooi is om waar te zijn. Let niet alleen op de inactiviteitskosten. Bij de meeste aanbieders betaal je ook om je kaart op te waarderen. Dit worden oplaadkosten genoemd.

Kun je deze kosten voorkomen?

Dat kan op twee manieren. Betaal je af en toe prepaid? Kies dan voor een kaart zonder inactiviteitskosten. De tweede manier is door uw kaart vaak te gebruiken. Dat is trouwens niet vreemd. De meeste online gamers, muziekliefhebbers, gokkers (online casino’s) en bezoekers van adult sites kiezen voor prepaid. Deze doelgroep stort meerdere keren per maand een klein of groot bedrag.

De andere doelgroep zijn ‘brave mensen’ die tijdens vakanties niet te veel contant geld op zak willen hebben. Na afloop van de vakantieperiode ligt de kaart (inclusief overgebleven tegoed) in de la. Vergeet je vaak om op tijd op te zeggen? Neem dan een eenvoudige kaart die in aanschaf iets duurder is, maar geen verborgen kosten heeft.