Economie

Absolute kostenverschillen

Absolute kostenverschillen

Absolute kostenverschillen betekent dat de productiekosten uitgedrukt in geld in het ene land lager zijn dan in het andere land.

Een voorbeeld is dat het produceren van een sinaasappel in Spanje minder geld kost dan in Nederland. De belangrijkste reden is dat het Spaanse klimaat veel geschikter is voor het telen van sinaasappels. Daarnaast zijn de arbeidskosten in Spanje lager dan in Nederland. Stel dat de productie van een sinaasappel in Spanje € 0,10 kost en in Nederland € 0,15 cent, dan is het absolute kostenverschil € 0,05.

Er zijn dus verschillende oorzaken voor het ontstaan van absolute kostenverschillen. De meest voorkomende zijn de kosten van arbeid en de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen, maar ook belastingverschillen en het stimuleren van productie door subsidies zijn veel voorkomende redenen.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *