Ondernemen & Financiën

Afnemerskrediet

Afnemerskrediet

Ondernemingen kloppen meestal bij een bank aan voor krediet. Dit heet een zakelijke lening. Het komt ook voor dat familieleden of bekenden een lening verstrekken. Dit wordt een onderhandse lening genoemd. Ook komt het voor dat klanten een lening aan een onderneming verstrekken. Dit heet afnemerskrediet.

Definitie afnemerskrediet

Kortlopende schuld van een onderneming aan een klant in de vorm van nog te leveren goederen, omdat de klant een bedrag vooruit heeft betaald.

Uitleg afnemerskrediet

Een afnemer geeft een krediet aan een onderneming door vooruit te betalen. Doordat de klant vooruit betaald aan een bedrijf, geven ze als het ware een lening aan het bedrijf. Als tegenprestatie voor de lening wil de klant binnen de afgesproken termijn het goed of de dienst ontvangen dat hij heeft besteld. Een bank wil geld en rente ontvangen als tegenprestatie voor de lening die hij heeft verstrekt. Een klant wil het product dat hij heeft besteld als tegenprestatie voor de lening dat hij heeft verstrekt.

Afnemerskrediet komt vaker voor dan je denkt. Wanneer je bij Bol.com een boek besteld, betaal je meestal direct per iDeal. Op dat moment heb je als consument een lening aan Bol.com gegeven. Je hebt ze immers geld uitgeleend, maar hebt de aflossing in de vorm van het boek of de DVD nog niet ontvangen.

In het bedrijfsleven is afnemerskrediet de normaalste zaak van de wereld. Wanneer een rederij een boot bij een scheepswerf besteld, betaalt de rederij meestal vooruit. De scheepswerf kan met de ontvangen bedragen goederen kopen en mensen inhuren om de boot te bouwen. Wanneer de boot klaar en afgeleverd is aan de klant, is het afnemerskrediet afgelost.

Afnemerskrediet staat bij een onderneming op de boekhoudkundige balans als ‘vooruitontvangen bedragen’. Deze vorm van krediet valt onder het kort vreemd vermogen aangezien de lening op korte termijn wordt afgelost.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *