Verzekeren

Kapitaalverzekering

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een vorm van sparen. Bij een kapitaalverzekering betaal je maandelijks of jaarlijks premie aan een verzekeraar en ontvang je op een vooraf afgesproken moment in één keer een vooraf afgesproken bedrag. Door premie te betalen ‘spaar je’ met een bepaald doel en voor een bepaald moment in je leven. Meestal is dat doel het aflossen van je hypotheek of het financieren van een aanvullend pensioen.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een kapitaalverzekering is, waarom iemand een kapitaalverzekering afsluit, welke vormen er zijn en welke fiscale regels er gelden.

Kapitaalverzekering afsluiten

Wat is een kapitaalverzekering?

Definitie kapitaalverzekering

Een verzekering waarbij de verzekerde bij het voorvallen van een in de polis opgenomen gebeurtenis of bij het bereiken van een bepaalde datum of leeftijd een eenmalige kapitaalsuitkering ter grootte van het met de verzekeraar afgesproken bedrag ontvangt.

Wat is een kapitaalverzekering?

Een kapitaalverzekering is een levensverzekering. Bij een levensverzekering draait het allemaal om het afsluiten van verzekeringen op gebeurtenissen in het leven, bij de dood of de uitvaart van een mens. Kenmerk van een kapitaalverzekering is dat er alleen wordt uitgekeerd wanneer de verzekerde tijdens de afgesproken gebeurtenis of datum nog leeft. Je sluit dus een kapitaalverzekering af voor zaken die tijdens je leven gebeuren en krijgt daarom alleen maar uitbetaald als je op het moment van uitkeren nog leeft. Veel voorkomende redenen om een kapitaalverzekering af te sluiten zijn het aflossen van een hypotheek, het aflossen van bedrijfsschulden, het financieren van de studie van kinderen of het financieren van een vervroegd ouderdomspensioen. Kortom, bij een kapitaalverzekering verzeker je je van kapitaal op een later moment en met een bepaald doel.

Waarom een kapitaalverzekering?

Een kapitaalverzekering sluit je meestal af in combinatie met een hypotheek. Op de dag dat de hypotheek afloopt, meestal na 30 jaar, wordt een bedrag uitgekeerd waarmee (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost.Wanneer je een kapitaalverzekering op een eigen woning afsluit ben je verplicht om het uitgekeerde bedrag te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Dat is ook de reden dat de kapitaalverzekering meestal in combinatie met de hypotheek wordt afgesloten, de zogeheten Kapitaalverzekering Eigen Woning of KEW. In de polis (verzekeringsovereenkomst) staat exact vermeld voor wie, waarom en wanneer de verzekering wordt uitgekeerd.

Hoewel de kapitaalverzekering voornamelijk wordt afgesloten om een hypotheek mee af te kunnen lossen, zijn er nog vele andere redenen om een kapitaalverzekering af te sluiten. Het doel is altijd sparen voor of financieren van een bepaalde gebeurtenis. Dit kunnen zijn:

  • aflossen van een bedrijfsschuld
  • sparen voor het starten van een eigen bedrijf
  • het financieren van vervroegd pensioen
  • het sparen voor een aanvulling op het pensioen
  • het financieren van de studie van kinderen
  • de aankoop van een boot, vakantiehuis, camper, wereldreis etc.

Soorten kapitaalverzekeringen

Bij een kapitaalverzekering betaal je premie met als doel om op een later moment over kapitaal te beschikken. Daarom heeft deze verzekering veel weg van het klassieke ´sparen voor later´. Je kunt bij een kapitaalverzekering op twee manieren sparen. Je kunt de verzekeraar de opdracht geven om jouw geld op een spaarrekening te laten zetten met een vaste rente, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw ingelegde premie te laten beleggen. Er zijn dus twee soorten kapitaalverzekeringen: de spaarverzekering en de beleggingsverzekering.

Voor- en nadelen Spaarverzekering

Een spaarverzekering brengt weinig risico’s met zich mee. Je legt premie in en de verzekeraar geeft je een vaste rente over de ingelegde premie. Het voordeel is dat de rente gedurende de hele looptijd van de verzekering vast staat. Hierdoor ontvang je een gegarandeerd bedrag op de einddatum van de verzekering. Je hebt dus veel zekerheid, maar het nadeel ervan is dat het bedrag nooit flink zal groeien. De enige mogelijkheid waardoor de uitkering hoger uit zou kunnen vallen, is door eventuele winstdeling (zie de uitleg in de volgende paragraaf).

Voor- en nadelen Beleggingsverzekering

Een beleggingsverzekering brengt meer risico met zich mee. Hoeveel risico je neemt hangt af van de afspraken de je hierover maakt met je verzekeraar. Je kunt de verzekeraar laten beleggen in één of meerdere beleggingsfondsen. Door je verzekeraar in meerdere fondsen te laten beleggen neem je minder risico dan wanneer je al je geld in zet op één beleggingsfonds. Het hangt er ook vanaf in welke beleggingsfondsen je je geld laat beleggen. Aandelen in Shell zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor koersdalingen en -stijgingen dan aandelen in Facebook.

Het voordeel van een beleggingsverzekering is dat je vermogen gigantisch kan groeien wanneer de beurkoersen stijgen. Het nadeel is dat de beleggingen ook kunnen dalen. Hierdoor is de kapitaalsuitkering niet gegarandeerd, zoals bij de spaarverzekering. Hierdoor loop je dus het risico dat je op de einddatum van de kapitaalverzekering niet het gewenste bedrag hebt om je aanvullende pensioen mee te kunnen financieren of je hypotheek af te kunnen lossen.

Kapitaalverzekering en winstdeling

Bij het afsluiten van de verzekering spreek je af welk bedrag je krijgt uitgekeerd. Dit bedrag (de kapitaalsuitkering) ontvang je gegarandeerd. Daarnaast kun je afspreken dat dit bedrag wordt vermeerderd met een eventuele winstuitkering. Winstuitkering betekent dat, als de verzekeraar winst maakt, je een deel van die winst bovenop het afgesproken bedrag krijgt. Hierdoor wordt de uitkering hoger dan het afgesproken bedrag. De verzekeraar kan niet van tevoren zeggen hoeveel winst ze maken. Ze beleggen de premie namelijk in staatsobligaties. De hoogte van de winstdeling hangt af van de stijging van de waarde van de obligaties. De verzekeraar bekijkt meestal jaarlijks hoe hoog de winstdeling is.

Wat is een gemende verzekering?

Een verzekeraar keert het verzekerde kapitaal alleen maar uit wanneer de verzekerde op het moment van uitkeren nog in leven is. Wanneer de verzekerde op het moment van uitkeren overleden is, heeft hij feitelijk jarenlang voor niets premie betaald. Ook een echtgenoot of kinderen kunnen dan niet meer profiteren. Om dit te voorkomen wordt een kapitaalverzekering vaak afgesloten in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering. Dit heet een gemengde verzekering.

Door een gemengde verzekering af te sluiten ontstaat een gegarandeerde uitkering. Overigens betaal je voor een gemengde verzekering wel meer premie. De premie bestaat namelijk uit een spaar- of beleggingsdeel plus een overlijdensrisicodeel.Met de verzekeraar spreek je af welk bedrag wordt uitgekeerd wanneer je nog leeft op de einddatum van de verzekering en je spreekt af hoeveel de verzekeraar uitkeert wanneer je voortijdig overlijdt.

Belasting en kapitaalverzekering

Wanneer je zelf spaart, moet je boven een bepaald bepaald bedrag vermogensbelasting betalen. Dit kan een reden zijn om een kapitaalverzekering af te sluiten in plaats van zelf sparen. Een andere reden om voor een kapitaalverzekering te kiezen is dat het eindkapitaal belastingvrij wordt uitgekeerd. Vanaf 1 januari 2013 gelden er andere regels. Hierdoor kan er geen kapitaalverzekering in box 1 worden afgesloten, maar enkel nog in box 3. Hiermee is het fiscaal onaantrekkelijk omdat niet meer van de voordelen in box 1 kan worden geprofiteerd. Dit betekent dat de opgebouwde waarde boven de vrijstelling in box 3 in de belastingheffing is opgenomen. Lees meer hierover in dit artikel van de Vereniging Eigen Huis.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

6 thoughts on “Kapitaalverzekering

  1. Phil W schreef:

    Vraag: ik heb een rekening bij de ABNAMRO bank (pensioenaanvulling met variabele rente), waarvan het saldo volgens de voorwaarden is vrijgesteld van de rendementsheffing box 3. Moet ik dit saldo toch melden bij meneer de fiscus ? zo ja, hoe en waar ?

  2. Ronald Veldink schreef:

    Beste heer Bos.

    Na het lezen van dit artikel heb ik een vraag. Mijn vrouw heeft een kapitaalverzekering (beleggingsverzekering) welke premievrij is geworden. De verzekering heeft nu een keuzeperiode maar keert uiteindelijk uit in 2025 als zij geen andere keuze maakt.Is er een mogelijkheid dat zij een keuze maakt om de verzekering om te zetten naar b.v. een lijfrenteverzekering of een depositospaarrekening en deze laat uitkeren als ze met pensioen gaat? Als ze nu laat uitkeren om het weg te zetten op een b.v. eigen spaarrekening wil de belasting nu een groot deel van het bedrag hebben en dat is zonde.

    Groet Ronald

  3. Jim Berger schreef:

    Geachte heer,

    Mijn naam is Jim Berger ik ben 62 jaar oud.
    Ik heb samen met mijn vriendin 12 jaar geleden een huis gekocht.
    Nu blijkt dat ik geen levensverzekering heb, vraag me niet hoe wij toch n hypotheek hebben gekregen op alleen n levensverzekering van mijn vriendin.
    Mijn vraag is : Hoe kan ik mij verzekeren om als ik kom te overlijden er een geld bedrag vrijkomt zodat de financiele kosten van mijn vriendin wordt verlaagd en zij in het huis kan blijven wonen.

    Met vriendelijke groet
    Jim Berger

    1. Scholto Bos schreef:

      Beste heer Berger,
      Uit uw bericht maak ik op dat het de bedoeling was om twee levensverzekeringen af te sluiten. Eén op uw leven en één op dat van uw vriendin. Het lijkt mij verstandig dat u weer teruggaat naar uw hypotheekadviseur en aangeeft dat een fout is gemaakt. Waarschijnlijk kunt u gewoon (met terugwerkende kracht) een levensverzekering op uw naam afsluiten. Let daarbij goed op de prijs, bij levensverzekeringen zijn er vaak grote verschillen terwijl de dekking nagenoeg hetzelfde is.
      Met vriendelijke groet,
      Scholto Bos

  4. Carla Wackers schreef:

    allereerst vind ik de bovenstaande uitleg over de kapitaalverzekering prima, want voor een leek als ik is het moeilijke materie waar ik geen verstand van heb. mag ik een vraag stellen: ik betaal al sinds 2004 een vast premiebedrag per maand van 268 euro voor een bedrag van uitbetaling op de einddatum van 40.000. Nu de rente de afgelopen jaren zo gedaald is zou de premie van de verzekering dan niet ook moeten dalen?

    1. Scholto Bos schreef:

      Helaas Carla, dat zou je wel denken. Je blijft dat percentage betalen, omdat je dit contractueel hebt afgesproken. Je zou eventueel kunnen overwegen om over te sluiten, maar dan betaal je wel vaak een boeterente om van je oude verzekering af te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *