Hoogste rente zonder voorwaarden

De tijden dat de hoogste spaarrente van Nederland boven de 10% was is helaas allang voorbij. Sommige banken laten je boven een bepaald spaarbedrag zelfs rente betalen en die trend zet zich voort.

Hier vind je de variabele rentestanden van 14 april 2024. Dit zijn de 5 hoogste rentes van spaarrekeningen waar geen voorwaarden aan verbonden zijn. Je mag dus onbeperkt spaargeld storten en opnemen en de spaarbank mag de rente op elk moment wijzigen zonder je daar schriftelijk van op de hoogte te stellen.

Hoogste rente met voorwaarden

Soms worden er voorwaarden gesteld. Dat klinkt heftiger dan het is. Een voorwaarde kan zijn dat je een minimaal bedrag moet storten of dat je een vast bedrag per maand in moet leggen. Als je dat toch al van plan was, is het natuurlijk geen probleem.

Het komt ook voor dat je een spaarbedrag een bepaalde periode moet laten staan om in aanmerking te komen voor de hoogste spaarrente. Dat wordt vaak bonusrente genoemd. Om die reden hebben wij dit soort spaarproducten apart vermeld.

Hoogste spaarrente ooit

Toen en nu: in 1980 de hoogste spaarrente ooit

De gemiddelde variabele spaarrente was begin jaren 80 ongeveer 10% op jaarbasis. 11,6% is de hoogste rente ooit door een Nederlandse bank gegeven. Dat was in 1980. Toch moet je in je achterhoofd houden dat de inflatie tussen 1979 en 1983 hoog was (+5% per jaar) en de waarde van huizen daalde (-35% in 4 jaar tijd). Bekijk hier eventueel meer cijfers over de renteontwikkeling van de afgelopen 20 jaar.

Sinds de kredietcrisis in 2009 is de rente voor zowel lenen als sparen sterk gedaald. Dat komt vooral omdat de ECB goedkope leningen is gaan verstrekken aan banken. Meestal gebruiken banken het geld van spaarders om kredieten te verstrekken. Sinds de kosten van een lening bij de ECB lager zijn dan de rente op spaargeld, zijn de spaartegoeden van consumenten voor vooral grote banken niet meer interessant.

Hoogste rentes jeugd

Banken willen jouw kind graag als klant. Als je voor je dochter of zoon een bankrekening opent, is de kans vrij groot dat hij/zij voor altijd bij die bank blijft. Als ze volwassen zijn kunnen ze overstappen, maar dat doet bijna niemand. Het kost teveel tijd en levert meestal gedoe op.

Als lokkertje krijgen kinderen vaak een welkomstgeschenk of gratis tools, zodat ze spelenderwijs om leren gaan met geld. En tot slot levert de kinderspaarrekening vaak ook nog de hoogste spaarrente op en kun je als ouder jaarlijks belastingvrij schenken.

Hoogste rentes zakelijk

Je kunt beter geen bedrijfsspaarrekening nemen als je de hoogste rente wilt hebben. Wij tonen ze wel allemaal voor het geval je er één nodig hebt. Veel verschil is er niet. Tip: houd er rekening mee dat sommige aanbieders boven een bepaald spaarbedrag kosten in rekening kunnen brengen.

Over het algemeen vinden ondernemers het niet zo belangrijk of ze wel of niet de hoogste spaarrente krijgen. Belangrijkste is om tijdelijk geld apart te kunnen zetten voor een toekomstige investering of kosten. Bekijk het volledige aanbod.