8 tips om je creditcard slim en verstandig te gebruiken

Het is niet altijd even duidelijk hoe je een creditcard het beste kunt gebruiken zonder extra te moeten betalen. We hebben alle creditcard tips op een rij gezet, zodat je de do’s en don’ts zelf af kunt wegen. Bij handig & verstandig gebruik, kun je meer voordeel krijgen dan je denkt.

Prepaid creditcards
Alle creditcards

8 tips om je creditcard slim en verstandig te gebruiken

Het is niet altijd even duidelijk hoe je een creditcard het beste kunt gebruiken zonder extra te hoeven betalen. We hebben alle creditcard tips op een rij gezet, zodat je de do’s en don’ts zelf af kunt wegen. Bij handig & verstandig gebruik, kun je meer voordeel krijgen dan je denkt.

Alle prepaid creditcards
Alle creditcards

Tip 1: duur is niet nodig

Als je creditcards vergelijkt krijg je het idee dat je een dure creditcard nodig hebt om meer uit te mogen geven. Voor een gewone Visa World Card betaal je €36,50 p.j. en dan krijg je €2.500,- bestedingslimiet per maand, maar als je een Visa Gold Card van €55,- neemt, krijg je iedere maand €5.000,-.

Wat niemand vertelt, is dat je geen gold card hoeft te hebben om €5.000,- of meer uit te kunnen geven. Je kunt namelijk direct om een hoger bestedingslimiet vragen. Hiervoor betaal je niets extra en het maakt niet uit of je een goedkope of dure creditcard neemt. Je kunt ook een lager maandbedrag invullen. Er wordt alleen gekeken of je genoeg verdient om het maximum bedrag terug te kunnen betalen. Als je al een creditcard hebt, kun je online of in de App altijd je maandlimiet bijstellen. Kies dus vooral een goedkopere kaart wanneer het je alleen maar om een hoger uitgavelimiet te doen is.

Creditcard tips 2: verzekeringen

Tip 2: verzekeringen

In Nederland zijn we erg blij met iDeal. Je gaat het internet op, je koopt iets en zonder erbij na te denken heb je al voor iDeal gekozen. Toch kun je ook voor een creditcardbetaling of Paypal kiezen. Waarom eigenlijk niet? Heb je wel eens bij de voor- en nadelen stilgestaan? Voor een iDeal-transactie betaal je meestal niets en met een creditcard of Paypal betaal je vaak een eenmalige toeslag van €0,50. Oké, dat is een nadeel.

Maar als je beter kijkt, zijn er meer voordelen. Je krijgt namelijk garanties die je bij iDeal niet krijgt. Met je creditcard zijn aankopen gemiddeld een half jaar verzekerd bij schade, diefstal en verlies. Met een Mastercard of Visa heb je ook recht op internet- en aflevergarantie. Dit betekent dat je je geld terugkrijgt als je bestelling niet wordt geleverd en de leverancier de schuld bij jou legt of niet reageert. Bij American Express krijg je een Geld-Terug-Garantie. Hiermee kun je 90 dagen geld terugkrijgen als het product je niet bevalt. Kies daarom voor een creditcard als het om grotere bedragen gaat. Je bent namelijk goed verzekerd en het is bij prijs inbegrepen. N.B.: iDeal geeft nooit aankoopbescherming, aflevergarantie of geld-terug-garantie.

Tip 3: achteraf betalen

Tip 3: achteraf betalen

In België wordt het woord creditcard gewoon op zijn Nederlands uitgesproken, dus als kredietkaart. En dat is natuurlijk precies wat het is. Op 1 maart koop je bijv. vliegtickets en pas aan het einde van de maand krijg je de rekening. Nadat je het rekeningoverzicht hebt ontvangen, krijg je gemiddeld 21 dagen de tijd om zonder rente terug te betalen. Je hebt dus tot 21 april om je vliegtickets terug te betalen. De creditcardverstrekker schiet het bedrag in feite voor.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen hun creditcarduitgaven maandelijks volledig terugbetalen. En dat is ook het verstandigst, want dan betaal je niets extra. Zo’n 20% heeft waarschijnlijk onvoldoende geld om de rekening in één keer te voldoen en kiest voor gespreid betalen. Het beste is om dat niet te doen. Ten eerste is het sowieso niet verstandig om consumptief krediet te hebben en ten tweede is een creditcardlening erg duur. De meeste aanbieders rekenen namelijk 14% rente. Dit is veel hoger dan rood staan op je bankrekening of een doorlopend krediet bij een leningverstrekker.

Overigens hoef je niet bang te zijn dat openstaande bedragen automatisch in een lening worden omgezet. Aanvragen voor gespreide betaling worden namelijk eerst gekeurd. Bij American Express is het niet eens mogelijk om te in termijnen te betalen. Zij geven je altijd 30 dagen om het bedrag renteloos, maar wel volledig af te lossen.

Tip 4: spaarrente

Tip 4: spaarrente

Je kunt ook geld op je creditcard storten. Hierdoor ontstaat een positief saldo. Dit doe je eenvoudig door geld van je bankrekening over te maken naar je creditcard. Op sommige creditcards krijg je dan spaarrente. Hoewel de rente op dit moment niet erg hoog is, is het toch mooi meegenomen. Op een Mastercard Classic krijg je momenteel 0,05% vanaf een positief saldo van €500,-. Dit geldt ook voor Visa.

International Card Services (ICS) is de enige aanbieder die spaarrente geeft. Zij leveren in Nederland de meeste Visa en Mastercards. Grote banken als ING en SNS geven geen rente. Zij hebben liever dat je een aparte spaarrekening opent. Overigens is je spaargeld veilig. ICS heeft namelijk een bankvergunning, zodat je geld tot een bedrag van €100.000,- onder het depositogarantiestelsel valt.

Tip 5: liever niet pinnen

Tip 5: liever niet pinnen

Het is het einde van de maand en er staat geen geld meer op je rekening. Je hebt contant geld nodig en gebruikt je creditcard om €50,- ‘uit de muur’ te halen. Een paar dagen later krijg je je creditcardoverzicht en wat blijkt? Je moet €4,50 extra betalen. Dit worden pinkosten genoemd en die zijn altijd hoog. Het is het allerbeste om je creditcard niet als pinpas te gebruiken.

Creditcardaanbieders hebben namelijk liever niet dat je cash geld opneemt. Ze bieden wel de mogelijkheid, maar daar betaal je voor. Sommige aanbieders rekenen 4% over het opgenomen bedrag en anderen een vast bedrag van gemiddeld €4,50 per transactie. Dit bedrag betaal je dus ook als je maar €20,- opneemt. Je kunt daarom het beste gewoon direct afrekenen in winkels en horeca, want dat kost je niets.

Tip 6: extra creditcard

Tip 6: extra creditcard

Heb je een partner? Dan hoeven jullie niet allebei apart een creditcard aan te vragen. Op een tweede creditcard krijg je vaak korting of is zelfs helemaal gratis. Jullie delen het bestedingslimiet. Stel voor dat jullie een gezamenlijk limiet hebben van €2.500,- en je partner geeft €500,- uit, dan blijft er voor jullie beide die maand nog €2.000,- over. Vanzelfsprekend kun je tussentijds ook bijstorten, zodat het limiet dezelfde dag alweer is aangevuld.

Reken daarom altijd goed uit wat het beste bij je past. Als je bijv. één Mastercard Classic neemt betaal je jaarlijks €26,-. Voor de tweede kaart betaal je €20,- extra. In dat geval is de tip dat je beter een Mastercard Gold nemen. Je betaalt namelijk €37,50 en krijgt de tweede creditcard gratis.

Hetzelfde geldt ook voor de creditcards van American Express. Een partnerkaart is vrijwel altijd gratis en jullie sparen allebei voor Membership Rewards. Je spaart los van elkaar en kunt onderling punten delen. In de App kun je eenvoudig elkaars uitgaven en spaarpunten bijhouden. Ook maken jullie allebei gebruik van dezelfde verzekeringen.

Tip 7: tijdelijk meer limiet

Tip 7: tijdelijk meer limiet

Aan het begin van het jaar worden de meeste zomervakanties geboekt. Stel je voor dat je in één maand zowel je vliegtickets, het hotel en een huurauto boekt voor in €3.600,- in totaal. Helaas heeft je creditcard maar een max. maandlimiet van €2.500,-. Bel of mail dan niet gelijk, omdat je een hoger limiet nodig hebt. Dat is echt niet nodig. Je kunt gedurende de maand namelijk altijd tussentijds aflossen.

Je logt in op je App of in de online omgeving en je hebt binnen 2 minuten geld van je bankrekening naar je creditcard overgemaakt. Hiervoor betaal je niets extra. Daarom is het ook helemaal niet nodig om structureel een hoger bestedingsplafond te hebben als het je maar 1 keer per jaar gebeurt dat je meer uit wilt geven dan toegestaan.

Tip 8: onafhankelijke creditcard

Tip 8: onafhankelijke creditcard

Je kunt op twee manieren een creditcard krijgen. Via een bank of lidmaatschap óf direct bij American Express, Mastercard en Visa (bankonafhankelijk). Natuurlijk is het handig om alles bij je eigen bank of verzekeraar te regelen, maar er zijn ook nadelen. Ten eerste krijg je minder keuze. Je bank heeft bijv. alleen Mastercard, terwijl je een Visa of American Express wilt. Ten tweede is je kaart verplicht aan je bankrekening gekoppeld. Als je overstapt naar een andere bank kun je je creditcard niet meer gebruiken en moet je opnieuw een aanvraag doen. Ten derde zien banken creditcards als een extraatje, zodat ze niet dezelfde service bieden als aanbieders die het voor 100% van creditcards moeten hebben.

Laat je niet misleiden door een lager maandbedrag, want vaker krijg je geen aflevergarantie of een goede aankoopverzekering. Verder hebben onafhankelijke verstrekkers een bankvergunning, zodat ze altijd onder overheidstoezicht staan. Tot slot kun je je kaart aan iedere willekeurige Nederlandse bank koppelen, dus ook een gezamenlijke of zakelijke rekening.

Bonus tip 9: prepaid card

BONUS Tip 9: prepaid card

Het maakt niet uit welke creditcard je kiest. Er wordt altijd naar je inkomen gevraagd en gecontroleerd of je ergens schulden hebt. Alle financiële instellingen werken samen en wisselen onderling gegevens uit. Bank A weet dus altijd of je een schuld hebt bij Bank B. Schulden hebben is niet erg, maar langdurig openstaande rekeningen wel. Het is overal bekend als je een betalingsachterstand van meer dan 2 of 3 maanden hebt. De kans dat je een creditcard krijgt is dan erg klein.

Wil je geen inkomenstoets of schuldencheck? Vraag dan een prepaid creditcard aan. Je krijgt dezelfde mogelijkheden, maar moet eerst geld storten om te kunnen betalen. Achteraf betalen verandert dus in vooraf betalen.

Bonustip 10: tijdig aanvragen

BONUS Tip 10: tijdig aanvragen

Aankopen bij Bol.com of Zalando.nl zijn vandaag bestelt en morgen in huis. Helaas geldt dat niet als je een creditcard bestelt. Eerst wordt je inkomen gecontroleerd en daarna wordt gekeken of je schulden hebt. Iedere aanvraag, waar dan ook, kost gemiddeld twee weken. Wees daarom altijd op tijd. Verzamel je gegevens voor je aanvraagt. Houd je BSN-nummer, loonstrookje en woongegevens bij de hand.

Binnen een aantal dagen krijg je antwoord. Eventueel wordt om aanvullende gegevens gevraagd. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een witte enveloppe in huis met daarin je geblokkeerde creditcard. De dag erna krijg je een tweede witte enveloppe met activatiecode. Alles voor de veiligheid. Je moet inloggen om je kaart te activeren. Als dat gelukt is, kun je direct betalen. Hier kun je een creditcard uitkiezen en direct aanvragen.