Voor wie geen roze bril, maar helderheid over financiën wil.
Detailhandel
 • Detailhandel

Detailhandel

Detailhandel is de directe verkoop van goederen aan consumenten en wordt ook wel kleinhandel genoemd. In de volksmond wordt veelal gesproken over winkeliers. Hieronder vallen zowel de winkeliers met een fysieke verkooplocatie (winkelpand) als de online verkoop.

Wat valt onder detailhandel?

Bij detailhandels wordt meestal gedacht aan een winkel waar je naartoe gaat om een product te kopen, zoals een supermarkt of een kledingwinkel. Anno nu zijn er ook veel online winkels, zoals Bol.com en Zalando.nl. Er wordt vaak gezegd dat detailhandels last hebben van concurrentie van de online winkels. Hierdoor lijkt het alsof online winkels niet onder de detailhandel vallen. Dit is echter een misverstand. Zij verkopen namelijk, net als winkels met winkelpanden, ook direct goederen aan consumenten.

De trend is dat de verkoop van goederen zich steeds meer verplaatst van het winkelpand naar het internet. De winkels hebben dus last van de online verkoopkanalen. Hierdoor openen winkeliers naast hun fysieke verkooppunt steeds vaker ook een webshop, omdat de klanten uit hun winkels wegblijven.

Detailhandel

Detailhandel – Voorbeeld Boekwinkels

Branches in de detailhandel

De detailhandel is een economische sector die uit verschillende branches bestaat. De meest bekende is de supermarktbranche. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Een andere grote branche is de kledingbranche waar Hunkemöller, Jack & Jones, Peek & Cloppenburg en Zara onderdeel van uit maken.

Voorbeelden van andere branches zijn bloemenwinkels, boekhandels, parfumerieën, juweliers, kaas- en delicatessenwinkels, koffie- en theewinkels, kunst- en antiekzaken, opticiens, snoepwinkels en chocolaterieën, telecomwinkels, tuincentra en verf- en behangzaken. Voor een overzicht van alle branches verwijzen we naar de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HDB).

Is detailhandel hetzelfde als retail?

Het antwoord is nee. Onder detailhandel wordt alleen de verkoop van goederen verstaan, oftewel fysieke (tastbare) producten. De levering van diensten valt daar niet onder. Bij retail is sprake van beide. De definitie van retail is: de directie verkoop van goederen en diensten aan consumenten. Hiermee maakt de detailhandel dus wel onderdeel uit van retail, maar is er niet gelijk aan. Kapsalons, hotels en schoonmaakbedrijven leveren diensten en vallen daarmee dus wel onder retail, maar niet onder detailhandel.

Werkgelegenheid

In de Nederlandse detailhandel werken bijna 760.000 mensen in 110.000 winkels. Hiermee is het de grootste werkgever in Nederland. De omzet bedroeg in 2010 circa € 81 miljard. In de hele Europese Unie werken ongeveer 31 miljoen mensen in de detailhandel in 6,2 miljoen bedrijven met een totale omzet van ongeveer € 2.273 miljard (Bron: Detailhandel Nederland).

Belangenbehartiging

Er zijn verschillende organisaties die de belangen van detailhandelaren behartigen. Detailhandel Nederland is de overkoepelende organisatie van de totale detailhandel. Hun doel is om het belang van de detailhandel in Nederland te optimaliseren en te versterken. Zo spannen zij zich in voor de verlaging van de kosten van het betalingsverkeer, de verbetering van de bereikbaarheid van winkels en de bestrijding van winkeldiefstal.

Gerelateerde Begrippen

De detailhandel is de laatste stap in de Bedrijfskolom en ook de laatste stap waarin waarde wordt toegevoegd. Vaak koopt een detailhandelaar zijn producten in bij een Groothandel. Als een detailhandelaar zijn assortiment verbreed is er sprake van Parallellisatie en als hij zijn assortiment versmalt is sprake van Specialisatie. Parallelisatie op zijn beurt weer leiden tot Branchevervaging.

Advertentie

Over de auteur:

Scholto Bos
Scholto was docent economie en M&O op een middelbare school en werkte als consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc. Vervolgens was hij 9 jaar werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Sinds 2015 is hij oprichter & uitgever bij Finler Media.

18 Reacties

 1. Yvon 25 september 2017 om 13:18 - Antwoorden

  Goedendag,

  Volgens onze gemeente valt een kapsalon onder detailhandel, ik heb namelijk een omgevingsvergunning aangevraagd om een salon te vestigen in een pand op het industrieterrein met bestemmingsplan bouw, en de vergunning is geweigerd omdat een kapsalon onder detailhandel valt en dat wil de gemeente niet op het industrieterrein. Heeft het zin om bezwaar te maken denkt u?

  Bvd met vriendelijke groet Yvon

  • Scholto Bos 26 september 2017 om 11:57

   Beste Yvon,
   Vervelend dat een kapsalon bij jullie gemeente onder de noemer ‘detailhandel’ valt. Ik kan je alleen maar adviseren om hierover direct contact op te nemen met je gemeente. Ik durf daar geen uitspraken vanwege de juridische kant van het verhaal.
   Succes.
   Scholto

 2. Mieke 7 september 2017 om 16:54 - Antwoorden

  Is een kringloopwinkel detailhandel?

 3. Dellarina Ozkan 22 augustus 2017 om 07:39 - Antwoorden

  Goedemorgen,

  Mijn man en ik hebben een kapsalon, Nagelstudio, verkoop nagelproducten en ik verkoop cursuspakketten.
  Nu willen wij verhuizen naar een pand waarop een bestemmingsplan detailhandel zit. Volgens de gemeente moesten wij een wijziging bestemmingsplan aanvragen. Klopt dit eigenlijk wel?

  • Scholto Bos 25 augustus 2017 om 14:06

   Hoi, dat is vervelend, maar dat zou heel goed kunnen. Waarschijnlijk ziet de gemeente supermarkten en kledingwinkels als detailhandel. Die verkopen tastbare producten. Jij levert voornamelijk diensten en dat valt buiten de detailhandel.

 4. Thema 12 juli 2017 om 16:54 - Antwoorden

  Ik heb een vraag om een kringloopwinkel te starten valt deze onder detailhandel en kan men dit beginnen in een bestaand pand bv een voormalige bakkerij

  • Scholto Bos 13 juli 2017 om 14:09

   Ja, valt onder detailhandel. Het maakt namelijk niet uit of producten nieuw of tweedehands zijn. Zolang je maar tastbare producten verkoopt die je direct aan de eindgebruiker (consument) verkoopt. Controleer trouwens wel goed bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt, want een gemeente kan een bakkerij zomaar onder een andere categorie laten vallen dan een kringloopwinkel.

 5. Kiity S. 7 juli 2017 om 11:25 - Antwoorden

  Valt domino’s pizza onder detailhandel?

  • Scholto Bos 7 juli 2017 om 13:53

   Zeker Kitty. Ze leveren namelijk direct pizza’s aan klanten die ze gelijk opeten (consumeren). Als Domino’s de pizza’s aan supermarkten had verkocht (net zoals Dr. Oetker), dan was het een groothandel geweest.

  • Kitty S. 12 juli 2017 om 14:45

   valt het dan niet onder horeca? er wordt immers in het pand waar iets gekocht wordt geconsumeerd?

  • Scholto Bos 13 juli 2017 om 14:36

   Ja sorry, je hebt inderdaad gelijk. Stom, was even niet scherp.

 6. Zeliha Aaldering 27 december 2016 om 22:04 - Antwoorden

  Beste heer Bos,
  Valt zonnebankstudio onder detailhandel?

  • Scholto Bos 28 december 2016 om 09:37

   Nee, een zonnestudio levert hoofdzakelijk een dienst en geen tastbare producten.

 7. Sem van de westelaken 31 oktober 2016 om 19:42 - Antwoorden

  Valt autohandel onder detail handel?

  • Scholto Bos 31 oktober 2016 om 23:10

   Beste Sem, alle producten die rechtstreeks aan consumenten worden verkocht vallen onder detailhandel. Autohandel valt daar dus ook onder. De meeste mensen denken bij detailhandel eerder aan supermarkten, slagerijen, bloemisten of kledingzaken. Dat komt omdat deze winkels meestal in woonwijken en winkelcentra liggen. Tuincentra, meubelboulevards, bouwmarkten, caravanverkopers en autodealers zitten vaak op bedrijventerreinen buiten een stad of dorp. Toch vallen deze bedrijven allemaal onder detailhandel. Vaak wordt dit ‘perifere detailhandel’ genoemd vanwege hun liggen buiten de bebouwde kern. Periferie betekent “buitenste rand”. Is dit duidelijk zo?
   Groeten, Scholto Bos

 8. Jan Bansema 18 november 2014 om 22:08 - Antwoorden

  Goedenavond,

  is de definitie van detailhandel ook van toepassing op het door een groothandel laten bestellen van goederen door consumenten en vervolgens laten leveren door lokale dealers?

  Dank en vrgr Jan

  • Scholto Bos 19 november 2014 om 14:06

   Beste Jan, ik begrijp je vraag niet helemaal. Ik zal proberen een antwoord te geven. Een groothandel levert in principe niet direct aan consumenten, maar aan kleinhandels / detailhandels. Zo zal een eetcafé (detailhandel) zijn inkopen o.a. doen bij de Makro (groothandel). Het komt soms voor dat een consument direct bij een groothandel aanklopt voor een bestelling. Zo is Verploegen Sanitair (http://www.verploegen.nl/) een groothandel die alleen aan geregistreerde aannemers met een klantenpas levert. Toch willen ze bij uitzondering ook wel eens leveren aan een particulier wanneer die aan de toonbank staat. Is dit een antwoord op je vraag?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies. Akkoord