Belasting

Belastingdruk

Belastingdruk

De belastingdruk is het percentage van het inkomen dat aan de overheid in de vorm van belastingen moet worden afgedragen. Hiermee wordt berekend hoeveel de belasting “drukt” op het inkomen. Hoe meer belasting er moet worden betaald, hoe hoger de belastingdruk is. De belastingdruk kan worden uitgerekend voor één bepaalde soort belasting (bijv. inkomstenbelasting, loonbelasting of btw), maar ook voor alle belastingen samen.

Daarnaast wordt ook berekend hoeveel de belasting drukt op Nederlandse huishoudens, ondernemingen of het nationaal inkomen. Ook kunnen vergelijkingen worden gedaan tussen verschillende landen. Daarnaast is het ook interessant om belastingdruk tussen verschillende inkomensgroepen te vergelijken. Hoeveel procent betaalt bijv. een rijk gezin ten opzichte van een alleenstaande bijstandsmoeder?

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *