Hypotheek

Aanhorigheid

Aanhorigheid

In advertenties waarin een onroerend goed (woning, bedrijfspand e.d.) te koop of te huur wordt aangeboden wordt vaak gesproken over aanhorigheden. Een aanhorigheid of aanhorige zaak is een moeilijk woord voor alles wat bij een te verkopen of verhuren object behoort.

Voorbeelden van aanhorigheden zijn een tuin, een boomgaard, een schuur, een loods, garagebox of garage. Aanhorig betekent dus niets anders dan bijbehorend. Een woning is een hoofdobject en de garage hoort daarbij, dus staat ten dienste van het huis. Een aanhorigheid is dus nooit zelfstandig in gebruik.

Een stuk grond dat is afgescheiden door een weg of een sloot kan zelfstandig worden gebruikt en is daarom niet aanhorig. Een garage die overduidelijk op hetzelfde perceel staat is wel aanhorig, maar een garagebox die zes straten verderop ligt weer niet.

De hypotheekrente van aanhorige objecten is aftrekbaar in box 1. Andere objecten die niet dienstbaar zijn aan de woning komen niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek en worden opgeteld bij het vermogen in box 3.

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *