Ondernemen & Financiën

Afzet

Afzet

Afzet is het aantal verkochte producten in een bepaalde tijd. Als een fietsenwinkel in één maand 10 kinderfietsen, 6 ligfietsen, 24 omafietsen en 80 gewone fietsen verkoopt, dan is zijn totale afzet 10 + 6 + 24 + 80 = 120 fietsen. En als een bakker in één week 540 witte, 470 bruine en 180 volkorenbroden verkoopt, dan is zijn totale weekafzet 1.190 broden.

De term afzet wordt vooral gebruikt bij de verkoop van goederen, zoals auto’s, melk, staal, frikadellen, telefoons, pakken koffie en bureaustoelen. Aanbieders van diensten, zoals kappers, huisartsen en adviseurs gebruiken de term eigenlijk nooit. Als een kapper tijdens een werkweek 42 personen knipt, zal hij niet snel zeggen dat zijn afzet 42 stuks is. Hij zou eerder zeggen dat hij 42 klanten heeft geholpen. Een huisarts zou zeggen dat zij 52 consultatiegesprekken heeft gevoerd en een adviseur zegt eerder dat hij 32 declarabele uren heeft gedraaid (uren dat de adviseur wordt betaald door een klant).

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel expert en oprichter van Finler Media. Hij werkte 9 jaar bij de directie van financieel-economische zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daarvoor was hij consultant bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *