Ondernemen & Financiën

Rekening-courant

Rekening courant

Het woord courant wordt bijna niet meer gebruikt en komt van het Engelse woord current. Dat staat voor “gewoon”, “normaal” of “dagelijks”. Bijna alle Nederlanders hebben zo’n rekening-courant. Dit is een moeilijk woord voor betaalrekening, maar heet pas courant als je rood mag staan. Een rekening werkt simpel. Als je in de plus staat (groen) betaal je geen rente. Als je in de min staat (rood) wel.

Voor je een rekening-courant opent, word je gecheckt. Een bank loopt namelijk risico’s. Vooral als je lopende schulden hebt. Misschien ben je dan niet kredietwaardig. Daarom wil een kredietverstrekker weten of je schulden op korte termijn kunt terugbetalen. Hoe hoger het risico, bedrag en de looptijd, des te groter de kans dat je aanvraag wordt afgewezen.

Een rekening-courant is niet alleen voor banken weggelegd. Bedrijven onderling mogen ook “bankje spelen”. De Belastingdienst wil dan wel dat je marktconforme afspraken maakt en die op papier zet. Met een rekening-courant overeenkomst heb je schriftelijk bewijs.

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.