Economie

Interventieprijs

Interventieprijs

Interventieprijs is de minimale prijs die voor een (agrarisch) product moet worden betaald. Deze minimumprijs voor agrarische goederen wordt jaarlijks vastgesteld door de Europese Unie (EU) en heeft als doel de agrarische sector van een redelijk inkomen te voorzien. Het bepalen van interventieprijzen is onderdeel van het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid. Interventieprijs wordt ook wel minimumprijs of garantieprijs genoemd.

Wanneer de marktprijs 5 á 10 % onder de afgesproken interventieprijs daalt, grijpt de overheid in door producten op te kopen. Hierdoor wordt het aanbod van het betreffende product kleiner en zal de prijs gaan stijgen. Het opkopen van goederen wordt georganiseerd door per EU-lidstaat aangewezen interventiebureaus.

Hoewel er binnen de Europese Unie voor sommige agrarische producten nog steeds interventieprijzen worden vastgesteld (bijv. voor suiker, graan en boter), is deze vorm van protectie niet meer zo populair. Tegenwoordig wordt prijsvorming van agrarische goederen steeds vaker overgelaten aan de vrije markt. De World Trade Organization (WTO) heeft kritiek op het hanteren van interventieprijzen, omdat dit alleen de agrarische sector in de EU beschermt en een nadelig effect heeft op de internationale handel.

Naast interventieprijzen hanteert de EU ook andere instrumenten om de eigen landbouw te beschermen. De import van buiten de EU wordt benadeeld door importheffingen en de export wordt bevorderd door het verstrekken van uitvoersubsidies.

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.