Economie

Alternatief aanwendbare middelen

Alternatief aanwendbare middelen

Alternatief aanwendbare middelen zijn middelen die kunnen worden gebruikt om er verschillende doeleinden mee na te streven. Geld is een voorbeeld van een middel dat je op verschillende manieren in kunt zetten. Koop je bijvoorbeeld nieuwe kleding of ga je op vakantie? Geld kun je dus alternatief (op verschillende manieren) aanwenden (uitgeven of investeren).

Bij alternatief aanwendbare middelen geldt dat je maar één keuze kunt maken. Besteed je je tijd aan sporten of aan televisie kijken? Investeer je je geld in aandelen of geef je het uit? Zet je je kennis in als accountant of als beleggingsadviseur? Gebruik je je moestuin om aardappels of aardbeien te verbouwen? Gebruik je je oven vanavond om lasagne of zuurkoolschotel te maken? Bij deze vragen draait het om het spanningsveld tussen je behoeften die “oneindig” zijn en de middelen die schaars zijn.

Het alternatief aanwenden van middelen geldt voor zowel personen als bedrijven. De productiefactoren kapitaal, arbeid, natuur en ondernemerschap zijn allemaal middelen die alternatief aanwendbaar zijn. De keuzes die worden gemaakt in de verdeling van productiefactoren over de mogelijkheden wordt de allocatie van middelen genoemd. Een werknemer kun je namelijk maar op één opdracht tegelijkertijd inzetten en de machine die je hebt, kun je op dat moment maar één bepaald goed laten produceren. In de economie en in het leven draait dus alles om het maken van keuzes. Hoe bewust ben jij je van het aanwenden van jouw middelen?

author-avatar

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.

2 reacties op “Alternatief aanwendbare middelen

 1. Sjoerd schreef:

  Beste Scholto,
  toen ik las dat mijn behoeften oneindig zijn, heb ik echt hartelijk en hard gelachen man!

  Met vriendelijke groet!

  1. Scholto Bos schreef:

   Dankje Sjoerd. Zo was die ook bedoeld. Bij het teruglezen vraag ik mij wel af of iedereen het ook op jouw manier leest en begrijpt, dus plaats ik het woord “oneindig” maar even tussen aanhalingstekens.
   Fijne avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *