Koopovereenkomst Roerende Zaken

(2 reviews)

12,50

Download deze Koopovereenkomst Particulieren. Gebruik dit voorbeeld voor de koop of verkoop van een roerende zaak. Dat is de juridische naam voor alle producten die verplaatsbaar zijn. Denk aan een iPhone, bankstel, wasmachine of horloge. Het maakt niet uit of het een tweedehands of nieuw product is.

Bijgewerkt voor wet- en regelgeving 2024.

Omschrijving

Een particulier koopt meestal bij een bedrijf. Bijvoorbeeld in een winkel of webshop. Als consument ben je bijna altijd goed beschermd. Zakelijk verkopers zijn wettelijk verplicht garantie te geven als een product niet aan de afgesproken verwachting voldoet. Voor privépersonen, die handeldrijven, geldt het onderling consumentenrecht niet.

Afspraken tussen particulieren maak je met behulp van de Koopovereenkomst Particulieren. Met dit voorbeeld zijn de meeste risico’s voor zowel koper als verkoper tot een algemeen minimum beperkt.

Dit document bevat afspraken over:

 • Koopprijs
 • Aanbetaling (eventueel)
 • Omschrijving goed
 • Gebreken
 • Risico
 • Garantie (eventueel)

Vul zelf de omschrijving van het te (ver)kopen product, de datum van (ver)koop, het bedrag en betalingswijze in. Aanbetalingen kun je schrappen als die niet van toepassing zijn. Je bent niet verplicht om een garantietermijn in te vullen, maar de voorbeeldtekst is er wel. Je bewerkt dit voorbeeld in Word. Je hoeft dit model maar één keer aan te schaffen en mag het onbeperkt gebruiken, zolang het voor eigen gebruikt is.

Let op: Je kunt de koopovereenkomst tussen particulieren voor alle soorten producten gebruiken, zolang het een roerende zaak is. Het is niet geschikt voor een onroerend goed, zoals een huis. Verder hebben wij aparte modelovereenkomsten voor de koop of verkoop van een auto en stacaravan. Bekijk hier het complete aanbod.

Wat is een roerende zaak?

Kijk je wel eens naar het tv-programma van Onschatbare Waarde met Dionne Stax? Eén van de handelaren, Arnold Wegh, zegt als er een koop wordt gesloten altijd: “Dan hebben we een zaak.” Daarna schenkt hij een whisky’tje in om op de goede afloop te toosten.

Het woord zaak is juridisch. Een handelaar geeft zijn roerende zaak over aan de andere. Kortom: hij verkoopt een product (zaak) aan iemand anders en draagt hem over. Na overdacht is de zaak (het product) van iemand anders. Als Arnold Wegh zegt dat er een zaak is, betekent dit dat de koper akkoord gaat met de voorwaarden en officieel eigenaar van de zaak is bij overdracht.

Als consument koop je normaal gesproken bij een professionele wederpartij, zoals een winkel. Dit wordt een consumentenkoop genoemd. Je bent dan goed beschermd als een product niet goed blijkt te zijn. Dit geldt niet voor handel tussen particulieren. Bij zaken van waarde is het daarom verstandig afspraken schriftelijk vast te leggen.

Specificaties

Naam Koopovereenkomst Particulieren.docx
Soort Word-bestand
Type Overeenkomst
Aantal 3 pagina's
Thema Financiën

Reviews

2 reviews voor Koopovereenkomst Roerende Zaken

 1. Milo

  Een paar maanden geleden heb ik een Focal Clear MG Professional Headset t.w.v. €1.425,- gekocht. Die beviel me niet. Familie wilde die van me overnemen. Ik ben een particulier en hij ook. We wilden dit op papier zetten, omdat mijn neef een garantietermijn wil. In dit contract kun je dit zelf invullen.

 2. VdL

  Prima contract. Overigens überhaupt een goede website om voor een scherpe prijs alle basiscontracten te vinden.

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen bekeken ook...