Hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De naam ‘aflossingsvrije hypotheek’ zegt het eigenlijk al. Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waar tijdens de looptijd niet op wordt afgelost. Maandelijks betaalt de woningeigenaar rente aan de bank en verder niets. Ook is de woningeigenaar niet verplicht om maandelijks een geldbedrag apart te zetten of een verzekering af te sluiten om de hypotheek aan het eind van de looptijd alsnog af te kunnen lossen. Omdat bij een aflossingsvrije hypotheek de woning niet verplicht moet worden afbetaald of verplicht een spaarbedrag moet worden opgebouwd, is de aflossingsvrije hypotheek op korte termijn de meest voordelige hypotheek. Hoewel dit aantrekkelijk lijkt, zijn er ook risico’s verbonden aan deze hypotheekvorm. In dit artikel worden de voor- en nadelen uitgelegd.

Definitie aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek kiest de hypotheekgever ervoor niets af te lossen tijdens de looptijd van een hypotheek. Dit betekent dat de maandlasten lager zijn, omdat alleen rente wordt betaald (en geen aflossing).  Aan het einde van de looptijd moet het geleende bedrag in één keer worden afgelost.

Risico aflossingsvrije hypotheek

Het lijkt voordelig, alleen rente betalen en verder niets. Toch verplicht de bank om aan het einde van de looptijd in één keer het hele bedrag af te lossen. Wanneer iemand een huis koopt van € 200.000,-, moet hij aan het einde van de looptijd (max. 30 jaar) het hele bedrag in één keer kunnen betalen. Gedurende de looptijd bouwt de woningbezitter geen enkel vermogen op.

Sinds 1 januari 2013 komt een woningbezitter met een aflossingsvrije hypotheek niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De enige hypotheekvormen waarbij gebruik mag worden gemaakt van dit belastingvoordeel zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

Over Scholto Bos

Scholto is financieel-juridisch adviseur en eigenaar van Finler.nl. Eerder werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en bij onderzoeks- en adviesbureau Zenc in Den Haag.